Kojic Acid

Buono

Antiossidante

Kojic Acid at a glance

  • By-product of the fermentation process of malting rice for use in the manufacture of sake
  • Helps to brighten an uneven tone
  • Contains antioxidant properties
  • Has issues with stability when in formulations

Kojic Acid description

By-product of the fermentation process of malting rice for use in the manufacture of sake (Japanese rice wine). In vitro and in vivo research and animal studies have shown that kojic acid is effective for brightening an uneven skin tone. Kojic acid is typically used at concentrations between 0.1 to 2.0% but has been used in some products up to 4.0%. In 2010 the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel concluded that kojic acid is safe for use in cosmetic products up to a concentration of 1%. It functions as a skin brightener by inhibiting the formation of melanin by inhibiting the enzyme tyrosinase. Kojic acid’s downside is that it’s an unstable ingredient in cosmetic formulations. On exposure to air or sunlight, it turns brown and loses its efficacy. Many cosmetics companies use kojic dipalmitate as an alternative because it’s more stable in formulations. However, there’s no research showing that kojic dipalmitate is as effective as kojic acid, although it’s a good antioxidant.

Kojic Acid references

  • International Journal of Molecular Sciences, September 2009, pages 4,066-4,087
  • Journal of Cosmetic Science, March-April 2004, pages 139-148
  • Journal of Dermatological Science, May 2003, pages 193-201
  • The Journal of Pharmacy and Pharmacology, December 1994, pages 982-985

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.