Hydrolyzed Jojoba Protein

Buono

Emolliente

Hydrolyzed Jojoba Protein at a glance

  • Derived from jojoba seeds
  • Has hydrating and conditioning properties
  • Ruled safe as used in cosmetics

Hydrolyzed Jojoba Protein description

Hydrolyzed jojoba protein is the protein fraction of seeds from the jojoba plant (_Simmondsia chinensis_) that has been hydrolyzed. Hydrolysis is a chemical process involving the reaction of a substance with water to form a modified substance. Much like the oil also extracted from this plant, hydrolyzed jojoba protein is primarily used in cosmetics as a hydrating and conditioning ingredient in both skin care and hair care products. Its moisturizing properties can provide a temporary improvement in the appearance of fine lines and wrinkles (as most moisturizing ingredients do). The independent Cosmetics Ingredient Council has ruled hydrolyzed jojoba protein safe in its current usage in cosmetics. The typical use level of hydrolyzed jojoba protein in leave-on cosmetics is 0.001-0.025%.

Hydrolyzed Jojoba Protein references

  • SpecialChem.com, Website, Accessed November 2024
  • ULProspector, Website, Accessed November 2024
  • International Journal of Toxicology, August 2022, pages 5S-20S
  • Israel Journal of Plant Sciences, January 2021, pages 38-47

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.