Glycogen

Buono

Umettante

Glycogen at a glance

  • A complex sugar known as a polysaccharide
  • Offers water-binding properties so is a humectant
  • Helps maintain skin’s barrier-strengthening ceramides

Glycogen description

Glycogen is a polysaccharide of glucose, a sugar that’s naturally present in the body, including the skin. Although its cell-energizing and signaling roles in the body has been known for decades, only recently has its role in skin been elucidated. As it turns out, glycogen naturally occurring in skin and applied topically has been shown to help maintain and replenish ceramides, a type of sphingolipid in skin’s moisture barrier. Along with barrier maintenance, glycogen helps provide antioxidant defense from various types of airborne particulate pollutants shown to prematurely age skin. Glycogen in skin care is often made enzymatically from breaking down natural foods such as corn, grains, or starchy vegetables. It may also be made from bacterial fermentation or animal-derived, the latter being a form Paula’s Choice Skincare doesn’t use. The usage level of glycogen in skin care is typically 0.05–0.3%, with the higher levels achieving greater anti-aging and hydrating benefits. Levels below 0.3% still offer efficacy when combined with similar ingredients. Glycogen is considered safe as used in cosmetics since it occurs naturally in the body and within skin.

Glycogen references

  • Journal of Applied Glycoscience, June 2021, pages 41–46
  • Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, July 2020, pages 29–35
  • Polymers, February 2018, pages 1–25
  • BBA Clinical, June 2016, pages 85–100

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.