Distarch Phosphate

Buono

Miglioratore della texture

No known benefits

Distarch Phosphate at a glance

  • Anti-caking and binding agent
  • Derivative of plant starches
  • Used in food products to add texture
  • Maximum usage in leave-on cosmetics is 7.5%
  • White or nearly white powder or granules in its raw form

Distarch Phosphate description

Distarch phosphate is a natural ingredient used in cosmetics as an anti-caking and binding agent. This starch derivative comes from the esterification of food starches, including those sourced from tapioca, rice, and corn. In addition to its use in cosmetics, distarch phosphate is a common food additive, used in products such as tortillas, dry cereal, and pasta to add texture and provide dietary fiber. The United States Food and Drug Administration has given distarch phophate its Generally Recognized As Safe distinction as a food additive. The maximum concentration of use of distarch phosphate in leave-on cosmetics is 7.5%. In its raw form, it is a white or nearly white powder, or granules. Along with its primary roles as binding and anti-caking agents, this starch can also help reduce a greasy or sticky feel some emulsions have and can prevent water-soluble ingredients in a formula from evaporating too quickly.

Distarch Phosphate references

  • FDA.gov, Accessed February 2023, Website
  • EFSA Journal, October 2017, ePublication

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.