Sodium Levulinate

Buono

Umettante

Sodium Levulinate at a glance

  • Salt of levulinic acid
  • Levulinic acid helps condition and soften skin
  • Also exhibits antimicrobial action
  • Safety in cosmetics is under review

Sodium Levulinate description

Sodium levulinate is the salt of levulinic acid, a synthetic organic acid that helps condition and soften skin. Sodium levulinate is sometimes part of preservative blend because it exhibits antimicrobial action, although this is more common in food than for cosmetics. The levulinic acid component can be transformed by naturally-occuring microbes into other helpful substances, including the moisturising ingredient trehalose.

Sodium Levulinate references

  • Natural Microbiology, December 2017, pages 1,624-1,634
  • Journal of Food Science, June 2008, pages M230-M244
  • Lebenson Wiss Technology, December 2004, pages 865–871

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.