Malic Acid

Ottimo

Esfoliante

Malic Acid at a glance

  • Exfoliating ingredient derived from unripe fruit
  • Has AHA and BHA properties
  • Boosts efficacy of other exfoliants
  • Ideal exfoliating range is between pH 3-4
  • Also used as a food additive

Malic Acid description

Malic acid is an exfoliating ingredient derived from unripe fruit. It also occurs naturally in the human body as a by-product from turning carbohydrates into energy. Although it’s technically a beta hydroxy acid ingredient, it is primarily classified as an alpha hydroxy acid (AHA) because its hydroxyl group in the alpha position is believed to be dominant to the beta hydroxyl group. Also, it is not known to be oil-soluble like traditional beta hydroxy acid salicylic acid. Malic acid is used in cosmetics to adjust a product’s pH and, in an acidic pH range ideally between 3 and 4, as a mild exfoliant that can be used in lower concentrations (typically between 1–2%) to boost the efficacy of other AHA exfoliants such as glycolic and lactic acids. In foods, malic acid is sometimes added to impart a sour or tart flavour. In its raw form, malic acid appears as white or colourless crystals. It is considered safe as used in leave-on and rinse-off cosmetics.

Malic Acid references

  • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, August 2018, pages 21-28
  • Molecules, April 2018, page 863
  • https://www.cir-safety.org/sites/default/files/malic%20acid.pdf
  • Plastic and Reconstructive Surgery Global Open, December 2016, ePublication
  • Biological Research, January 2015, ePublication
  • Clinical, Cosmetic, and Investigative Dermatology, November 2010, pages 135-142

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

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