Levulinic Acid

Buono

Antiossidante

Levulinic Acid at a glance

  • Occurs in many natural and processed foods
  • Byproduct of certain biorefinery processes
  • Skin conditioning ingredient + possibly a penetration enhancer
  • Maximum usage in leave-on products is 0.0005%

Levulinic Acid description

Levulinic acid occurs in many natural and processed foods, including papaya, rice, sake, and wheat bread. It can also be produced during the biorefinery process of wood, algae, and starchy crops. In cosmetics, it serves as a skin conditioning ingredient; in the medical field, levulinic acid has also been investigated for potentially enhancing the skin penetration of certain drugs and having antimicrobial properties. The independent Cosmetic Ingredient Review board is currently reviewing data on the safety of levulinic acid as used in skin care products. In its raw form it is a solid with a low melting point. It has a maximum usage of 4.5% in hair dyes and 0.0005% in leave-on formulations.

Levulinic Acid references

  • Molecules, February 2022, page 1296
  • Cosmetic Ingredient Review, September 2021, ePublication
  • Polymer Chemistry, June 2020, ePublication

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.