Hydroxyethylpiperazine Ethane Sulfonic Acid

Da evitare

pH-stabilizzante

No known benefits

Hydroxyethylpiperazine Ethane Sulfonic Acid description

Also known by the acronym HEPES, hydroxyethylpiperazine ethane sulfonic acid is a buffering ingredient typically used to establish a neutral pH in water-based solutions. There’s research indicating it can generate free radical damage in the presence of oxygen, which means it could be a problem when used in skincare products. Even though research on how this directly impacts skin hasn’t been done, it’s an ingredient we advise avoiding in cosmetic products. There are definitely other buffering agents that are less problematic and have had safe concentration protocols established.

Hydroxyethylpiperazine Ethane Sulfonic Acid references

  • Journal of Inorganic Biochemistry, August 2005, pages 1,653-1,660 and November 2004, issue 11, pages 1696-1702

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.