Hydrolyzed Jojoba Esters

Ottimo

Emolliente

Hydrolyzed Jojoba Esters at a glance

  • Essential fatty acids from the jojoba plant
  • Help skin retain moisture and improve its barrier function
  • Deemed safe as used in cosmetics
  • Has a tacky, viscous texture at room temperature

Hydrolyzed Jojoba Esters description

Hydrolyzed jojoba esters are essential fatty acids from the jojoba plant, broken down by water to form a new complex with properties different from the original source. An analogy of this process is the way humans digest food to turn it into energy. Jojoba esters function as skin-softening agents in cosmetics. Research shows these esters play a role in helping skin retain moisture and improving its barrier function. When the bead form of this ingredient is used, it can function as a gentle scrubbing agent for thoroughly cleansed skin. The hydrolyzed form can also improve oxidative stability of vulnerable antioxidants. At room temperature, hydrolyzed jojoba esters are a tacky, viscous gel. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has found that jojoba oil and its esters (including hydrolyzed jojoba esters) are safe as used in cosmetics.

Hydrolyzed Jojoba Esters references

  • Advances in Environmental Biology, January 2016, pages 237-249
  • Journal of the American Academy of Dermatology, March 2009
  • Journal of Cosmetic Dermatology, December 2008, pages 268-274
  • https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3109/10915819209141992

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.