Cetearyl Glucoside

Buono

Emulsionante

No known benefits

Cetearyl Glucoside at a glance

  • Blend of cetearyl alcohol and glucose that functions primarily as an emulsifier in cosmetics
  • Can also be used to enhance formulary texture and deliver softening properties for skin
  • Ivory-coloured pellets in raw material form
  • May be derived naturally or made synthetically

Cetearyl Glucoside description

Cetearyl glucoside is a blend of cetearyl alcohol and glucose that functions primarily as an emulsifier in cosmetic formulas. It can be derived naturally or synthetically. In addition to the emulsifying properties, cetearyl glucoside can also be used to enhance formulary texture and lend skin-softening emollience. Suppliers of this ingredient describe it as ivory-coloured pellets in raw material form. Cetearyl glucoside has a proven track record of safety in cosmetic use, including a seal of approval from the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. Their assessment looked at products using up to 3% concentration, although lower amounts (around 1%) are typically what’s used to form an emulsion.

Cetearyl Glucoside references

  • Parchem.com, Accessed October 2021, ePublication
  • International Journal of Cosmetic Science, January 2014, pages 79-87
  • International Journal of Toxicology, 2013, pages 22S-48S
  • Journal of Pharmaceutical Sciences, June 2009, pages 2,073-2,090
  • Colloid Polymer Science, September 2004, pages 439-451

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.