C18-38 Alkyl Hydroxystearoyl Stearate

Buono

Emolliente

C18-38 Alkyl Hydroxystearoyl Stearate at a glance

  • Skin conditioning emollient
  • Derived from stearic acid
  • Helps improve product texture
  • Used in ranges from 1-15%

C18-38 Alkyl Hydroxystearoyl Stearate description

C18-38 alkyl hydroxystearoyl stearate is a skin conditioning emollient derived from the fatty acid stearic acid. It is added to products both to improve texture and spreadability as well as protect skin from moisture loss. It’s also capable of stabilizing emulsions, working to keep the oil and water phases from separating. Depending on the formula it’s used in (lotion, cream, balm, etc.), usage levels of c18-38 hydroxystearoyl stearate range from 1-15%. This ingredient may be plant-derived, animal-derived (less common), or synthetic.

C18-38 Alkyl Hydroxystearoyl Stearate references

  • CoSmile Europe, Website, Accessed October 2025
  • SpecialChem, Website, Accessed October 2025
  • FDA.gov, Website, Accessed October 2025

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.