Agar

Buono

Estratto vegetale

Agar at a glance

  • Natural ingredient that serves as a thickener in skin care
  • Composed of polysaccharides taken from the cell walls of some algae
  • Also used in food as a vegan substitute for gelatin
  • Ruled safe as used in cosmetics

Agar description

Agar is a natural ingredient that serves as a thickening agent and emulsion stabilizer in cosmetics. It has a jelly-like texture and is composed of polysaccharides (agarose and agaropectin) taken from the cell walls of some types of red algae. It can work synergistically in combination with glycerin as a moisturizing agent. In cooking, agar is used as a gelling agent, most often as a vegan substitute for gelatin. In scientific settings it is used as a base to grow bacteria and mold cultures for research. The United States Food and Drug Administration has ruled agar safe in its use as a food additive, and the independent Cosmetic Ingredient Review board also deems agar safe as used in cosmetics applications.

Agar references

  • IOP Conference Series Earth and Environmental Science, February 2020
  • Marine Drugs, November 2018, pages 1-41
  • International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, February 2018, ePublication
  • Carbohydrate Polymers, July 2013, Volume 96, Issue 1, pages 71-81
  • Biomedical Materials, November 2008, Volume 3, Number 4

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.