Zea Mays (Corn) Kernel Meal

Discreto

Esfoliante

No known benefits

Zea Mays (Corn) Kernel Meal at a glance

  • The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled Zea mays kernel meal safe as currently used in cosmetics, where its maximum concentration of use is 3%.

Zea Mays (Corn) Kernel Meal description

_Zea mays_ (corn) kernel meal, better known as cornmeal, is a course flour made from milling corn kernels. It is used in cosmetics preparations as a bulking agent and physical exfoliant (abrasive). As physical exfoliants go, cornmeal is considered milder than other options such as salt, walnut shells, or apricot pits. Still, it doesn’t come close to having the effectiveness of a well-formulated chemical BHA (beta hydroxy acid), AHA (alpha hydroxy acid), or PHA (polyhydroxy acid) exfoliant in solving skin care problems like clogged pores or sun damage. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled _Zea mays_ kernel meal safe as currently used in cosmetics, where its maximum concentration of use is 3%.

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.