Trihydroxystearin

Buono

Emolliente

Trihydroxystearin at a glance

  • Mix of glycerine and fatty acid hydroxystearic acid (which is derived from castor oil)
  • Used in amounts between 1-7% as an occlusive or thickener in cosmetics
  • Ruled safe as used in skin care, hair care, and makeup products
  • Also used as a direct and indirect food additive

Trihydroxystearin description

Trihydroxystearin is a mixture of glycerine and castor oil-derived fatty acid (hydroxystearic acid). It is used in amounts between 1–7% as an emollient (moisturising ingredient) and texture-improving thickening agent in cosmetics. In particular, it helps thicken the oil (lipid) part of a skin care or makeup product. The independent Cosmetic Ingredient Review board has ruled that trihydroxystearin is safe as it is used in cosmetics. In addition to its use in makeup and skin care, the United States Food and Drug Administration has approved the use of trihydroxystearin as an indirect food additive, for example, as a component of paper or paperboard that comes in contact with aqueous or fatty foods. It is also used directly as a thickener for peanut butter.

Trihydroxystearin references

  • https://www.cir-safety.org/sites/default/files/trigly092017TAR.pdf
  • https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Castor-oil_-hydrogenated
  • https://cosmeticsinfo.org/ingredient/trihydroxystearin-0

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.