Sodium Succinate

Buono

pH-stabilizzante

No known benefits

Sodium Succinate at a glance

  • Sodium salt of succinic acid
  • Works as a pH adjuster and buffering agent
  • May be synthetic or made via fermentation
  • Ruled safe in its current usages

Sodium Succinate description

Sodium succinate is the sodium salt of succinic acid, a fermented or synthetically produced acid used primarily in cosmetics to adjust a formula’s pH. Like its parent ingredient, sodium succinate serves the same function in skin care products. The highest reported concentration of sodium succinate in a cosmetic product was 26% in a bath product that is meant to be diluted before use. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled sodium succinate safe in its current usages. This pH adjuster is also known as disodium succinate.

Sodium Succinate references

  • International Journal of Toxicology, July/August 2012, pages 5S-76S

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.