Sarcosine

Ottimo

Umettante

Sarcosine at a glance

  • Natural amino acid found in the body
  • A synthetic derivative is what’s used in skin care to condition/soften skin
  • Plays a role in enhancing the penetration of the other ingredients
  • May help diminish the impact UV light exposure has on skin’s surface
  • Considered safe and non-irritating

Sarcosine description

A synthetic amino acid derivative that functions as a skin conditioning and oil-control agent and may play a role in enhancing the penetration of other ingredients. Research has shown that sarcosine can help minimise the impact UV light exposure has on skin’s surface, so you may find it included in various types of sunscreen. It’s considered non-sensitizing.

Sarcosine references

  • Meyler’s Side Effects of Drugs, 2016, page 310
  • Journal of Controlled Release, January 2013, pages 91-100
  • International Journal of Toxicology, July-August 2012, pages 358-363
  • Skin Pharmacology and Physiology, January 2007, pages 155-161

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.