Rhizobian Gum

Buono

Agente filmogeno

No known benefits

Rhizobian Gum at a glance

  • Polysaccharide gum produced by the fermentation of Rhizobium bacterium
  • Components include glucose, glucuronic acid, and galactose
  • Used as a film-forming and suspending agent
  • Ruled safe as used in cosmetics

Rhizobian Gum description

Rhizobian gum is a polysaccharide gum produced by the fermentation of Rhizobium bacterium, a type of bacteria found in the roots and stems of sunflowers and wheat. Some of its components include the sugars glucose, glucuronic acid, and galactose. In cosmetics, rhizobian gum serves as a film-forming agent and a suspending agent. It can also be used as a thickener. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has ruled rhizobian gum is safe as used in cosmetics. Typical usage levels in cosmetics are 0.05–2% and is sometimes combined with similar ingredient acacia senegal gum.

Rhizobian Gum references

  • International Journal of Toxicology, 2016, pages 5S-49S
  • https://cosmetics.specialchem.com/inci-ingredients/rhizobian-gum

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.