PEG-8 stearate

Non classificato

New ingredients

No known benefits

PEG-8 stearate at a glance

  • An emulsifier and cleansing agent made from stearic acid
  • Improves product stability
  • Often used in blends with fatty alcohols and acids
  • May be synthetic or animal-derived

PEG-8 stearate description

PEG-8 stearate is the polyethylene glycol (that’s what “PEG” stands for) ester of stearic acid, a fatty acid made synthetically or derived from animals. It’s used in cosmetics for its cleansing (surfactant) and emulsifying properties. Usage levels of PEG-8 stearate in cosmetics range from 1–15%, depending on formulary needs. It is considered safe as used in both rinse-off and leave-on cosmetics.

PEG-8 stearate references

  • Toxicological Research, June 2015, pages
  • International Journal of Toxicology, October 2001, pages 27–38

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.