Octyldodeceth-16

Buono

Emulsionante

No known benefits

Octyldodeceth-16 at a glance

  • Used as an emulsifier
  • Also functions as a surfactant
  • Ruled safe as used in cosmetics

Octyldodeceth-16 description

Octyldodeceth-16 is a synthetic polymer used in cosmetics as an emulsifier and surface-active agent, or surfactant. This means it helps stabilize cosmetic formulas and allows them to spread out more easily. The independent Cosmetic Ingredient Review has found octyldodeceth-16 safe in its current use in cosmetics, where the amount used ranges from 0.1-2%.

Octyldodeceth-16 references

  • CoSmile Europe, Website, Accessed January 2025
  • Cosmetic Ingredient Review, Website, Accessed January 2025
  • Journal of the Society of Cosmetic Chemists in Korea, March 2023, pages 17-27
  • Journal of Korean Applied Science and Technology, June 2019, pages 609-622

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.