Methyl Gluceth-20

Buono

Umettante

Methyl Gluceth-20 at a glance

  • Functions as a moisturising and conditioning ingredient
  • According to its manufacturer, it has a low irritation potential
  • Made by combining polyethylene glycol with glucose (sugar)
  • Ruled safe as used in cosmetics

Methyl Gluceth-20 description

Methyl gluceth-20 is made by combining polyethylene glycol with glucose to create a new compound. In cosmetics, it functions as a humectant and conditioning ingredient. According to its manufacturer, methyl gluceth-20’s (also known by its trade name, Glucam ™ E-20) low irritation potential makes it ideal for sensitive skin formulations. The independent Cosmetic Ingredient Review panel has found methyl gluceth-20 safe as used in cosmetics, where concentrations range from 4–15%, with rinse-off products typically containing greater amounts.

Methyl Gluceth-20 references

  • International Journal of Toxicology, Supplement, November 2016, pages 12S–40S
  • https://www.lubrizol.com/Personal-Care/Products/Product-Finder/Products-Data/Glucam-E-20-humectant

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.