Methyl Dehydroabietate

Discreto

Conservante

No known benefits

Methyl Dehydroabietate at a glance

  • Type of acid isolated from conifer bark
  • Limited research on its effect on skin
  • Used as an antimicrobial agent
  • Sometimes used as a viscosity controller

Methyl Dehydroabietate description

Methyl dehydroabietate is a type of acid that can be isolated from various types of conifer bark, including _Picea abies_, the Norway spruce. There is limited research on its effect on skin over time. It is used primarily in skin care (particularly products labeled as natural) as an antimicrobial agent. It is also used as a viscosity (thickness) controller in certain formulations. Although derived from tree bark, the finished ingredient is considered synthetic. Usage levels for methyl dehydroabietate have not been established, nor has its safety been evaluated.

Methyl Dehydroabietate references

  • PubChem, Accessed March 2023, Website
  • MedChemExpress, Accessed March 2023, Website
  • Journal of Biotechnology, September 2018, pages 18-24

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.