Maltodextrin

Buono

Sebo-regolatore

Maltodextrin at a glance

  • Plant-based sugar
  • Serves as an absorbent and binding agent
  • Also acts as a stabilizer, film-forming agent, + skin softener
  • Ruled safe as used in cosmetics

Maltodextrin description

Maltodextrin is a plant-based sugar created by hydrolyzing a saccharide with starch from corn, potato, or rice. Maltodextrin does many things in cosmetic products, including absorbent, binding agent, stabilizer, film-forming agent, and skin-softener. It has been ruled safe as used in skin care products. Typical usage levels are between 1–2%.

Maltodextrin references

  • Critical Reviews in Food Science and Nutrition, September 2016, pages 2,091-2,100
  • https://www.cir-safety.org/sites/default/files/polysaccharide_gums.pdf
  • https://cosmetics.specialchem.com/inci-ingredients/maltodextrin

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.