Inulin

Ottimo

Umettante

Inulin at a glance

  • A prebiotic, plant-derived polysaccharide fiber
  • Helps support a healthy skin microbiome
  • Offers water-binding properties to hydrate and softens skin
  • Can improve texture of products without changing viscosity

Inulin description

Inulin is a complex carbohydrate that’s a source of soluble fiber in the human diet. It offers prebiotic benefits on skin, helping to improve the health of its microbiome, sometimes referred to as skin’s “invisible barrier”. Inulin used in cosmetics is usually derived from chicory root or sugarcane, although varying amounts occur in many plants, including wheat, onions, garlic, burdock, artichoke, and leeks. This prebiotic may also play a role in healing sensitive, reactive skin to better tolerate conventional cosmetic preservatives. Last, inulin has humectant properties since it can bind water and help slow its evaporation from skin’s uppermost layers. Usage levels of inulin in skin care are typically 0.5–3%. It’s often combined with other prebiotic or polysaccharide-type ingredients for synergistic benefits on hydration and skin’s microbiome.

Inulin references

  • Biomolecules, March 2021, pages 1–25
  • Microorganisms, January 2021, pages 1–14; and December 2020, pages 1–14
  • Frontiers in Nutrition, May 2019, pages 1–24
  • Foods, March 2019, pages 1–27
  • Polish Journal of Chemical Technology, 2019, pages 44-49
  • Beneficial Microbes, June 2014, pages 99­–107
  • Beneficial Microbes, June 2014, pages 99–107

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.