Hamamelitannin

Non usare

Irritante

Hamamelitannin at a glance

  • Present in witch hazel
  • A tannin with antioxidant properties
  • Can denature skin
  • Skin-sensitizer with repeated use

Hamamelitannin description

Hamamelitannin is a tannin that is found in witch hazel (AKA _Hamamelis virginiana_). Tannins are potent antioxidants, however, they also have the ability to denature proteins on skin when used consistently. This can result in skin barrier impairment as well as sensitization.

Hamamelitannin references

  • International Journal of Trichology, July-September 2014, pages 100-103
  • Chemical Research in Toxicology, March 2008, pages 696-704
  • Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology, March-April 2002, pages 125-132
  • Phytotherapy Research, June 2002, pages 364-367
  • Journal of Dermatologic Sciences, July 1995, pages 25-34
  • Journal of Inflammation, October 2011, page 27

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.