C14-22 Alcohols

Buono

Emulsionante

No known benefits

C14-22 Alcohols at a glance

  • Oil-in-water emulsifying agent
  • Consists of fatty alcohols
  • Used in skin care to help create cohesive, stable formulas
  • Often featured in a blend alongside C12-20 alkyl glucoside

C14-22 Alcohols description

C14-22 alcohols is a synthetic emulsifying skin care ingredient used to help mix oil and water-based ingredients within a formula to increase texture, feel and stability. Without emulsifiers, formulas wouldn’t appear homogenous and would separate over time. C14-22 alcohols consists of fatty alcohols that feature 14-22 carbon atoms in their alkyl chain. It’s most often used in a blend featuring other emulsifiers or surfactants. Its most common blend partner is C12-20 alkyl glucoside. Typical usage levels of this blend are 2% in leave-on products and 3–4% in rinse-off products.

C14-22 Alcohols references

  • UL Propspector, Accessed February 2023, Webpage
  • International Journal of Cosmetic Science, April 2021, pages 419-431

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Valutazione degli ingredienti

Ottimo

Comprovati e sostenuti da studi indipendenti. Ingrediente attivo eccezionale per la maggior parte dei tipi di pelle o dei problemi.

Buono

Necessario per migliorare la consistenza, la stabilità o la penetrazione di una formula.

Discreto

Generalmente non irritante, ma può presentare problemi per come appare esteticamente, nella stabilità o avere problemi di altro tipo che ne limitano l'utilità.

Da evitare

Può causare irritazioni. Il rischio aumenta se combinato con altri ingredienti potenzialmente problematici.

Non usare

Può causare irritazioni, infiammazioni, secchezza, ecc. Può offrire benefici solo in alcuni casi, ma nel complesso è dimostrato che fa più male che bene.

Sconosciuto

Non abbiamo trovato l'ingrediente nel nostro dizionario. Registriamo di volta in volta tutti gli ingredienti mancanti per tenere aggiornato il nostro dizionario.

Non classificato

Non abbiamo ancora assegnato un voto a questo ingrediente perché non abbiamo avuto modo di esaminare la ricerca in merito.